Κυριακή 6 Απριλίου 2008

The Love Starved Heart Of Marvin Gaye


Αν ο Sam Cooke είναι ο πατέρας της Soul μουσικής και ο James Brown ο νονός της, τότε ο Marvin Gaye είναι ο εραστής της, με την πλατωνική έννοια του όρου. Ο άνθρωπος που την πέρασε από την εφηβεία στην ωριμότητα και την διαμόρφωσε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Γεννημένος το 1939 ως Marvin Pentz Gay Jr., γιος πάστορα της Χριστιανικής Εκκλησίας των Αντβεντιστών της Εβδόμης Μέρας, μεγάλωσε στις γκετοποιημένες γειτονιές της Ουάσινγκτον και από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική. Gospel στην εκκλησία του πατέρα του αρχικά και αργότερα δημιουργώντας το δικό του Doo wop συγκρότημα, τους Marquees. Σύντομα, η καριέρα του ως doo wop τραγουδιστής έδειξε ότι δεν είχε μέλλον και στα τέλη της δεκαετίας του 60 υπέγραψε συμβόλαιο στη Motown ως session ντράμερ, συμμετέχοντας σε δισκογραφικές δουλειές ονομάτων όπως οι Miracles, Martha & The Vandellas, Little Stevie Wonder κλπ.






Marvin Gaye - Hitch Hike (For TV, his 1st single)

Έχοντας ήδη αλλάξει το όνομα του σε Gaye (προσθέτοντας το "e" στο τέλος του ονόματος για τους προφανείς λόγους, αλλά και για να μιμηθεί το ίνδαλμα του, Sam Cooke, που είχε κάνει το ίδιο) και με τη βοήθεια της, τότε φίλης του και μετέπειτα γυναίκας του, Anna Gordy (αδελφή του "μεγάλου αφεντικού" της Motown, Berry Gordy), άρχισε να ηχογραφεί ως τραγουδιστής για τη Motown και, μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε να κάνει την πρώτη του επιτυχία με το, αυτοβιογραφικό, Stubborn Kind Of Fellow το 1961. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το 1967, οπότε και κυκλοφόρησε η μεγαλύτερη επιτυχία του μέχρι τότε, το I Heard It Through The Grapevine (ρεκόρ πωλήσεων για τη Motown με 4.000.000 αντίτυπα), κάθε προσπάθεια του γινόταν όλο και μεγαλύτερη επιτυχία.





Marvin Gaye - I Heard It Through The Grapevine (A Capella)



Όμως εκείνη την ίδια χρονιά, συνέβη κάτι που άλλαξε τη ζωή του, και την ιστορία της μουσικής, για πάντα. Η, μόλις 22 χρονών τότε, Tammi Terrell, με την οποία είχαν δημιουργήσει ένα εκπληκτικό ντούετο στο album United, κατέρευσε κατά τη διάρκεια μιας κοινής τους συναυλίας και στο νοσοκομείο διαγνώστηκε καρκίνος του εγκεφάλου. Η σχέση του με την Tammi, αν και δεν υπήρξε ερωτική, ήταν πολύ πιο δυνατή από μια συνεργασία ή μια απλή φιλία και μαζί με την υγεία της άρχισε να χειροτερεύει και η ψυχολογική κατάσταση του, κάνοντας τον να κλείνεται όλο και πιο πολύ στον εαυτό του με αποκορύφωμα τον θάνατο της το 1970.






Marvin Gaye & Tammi Terrell - Ain't No Mountain High

Η βαθειά κατάθλιψη που του είχε προκαλέσει ο θάνατος της Terrell (στην κηδεία της ήταν τόσο εκτός τόπου και χρόνου που είχε ανοίξει διάλογο με τη νεκρή), η χειροτέρευση της σχέσης του με την σύζυγο του Anna, αλλά και ο ανήσυχος χαρακτήρας του, τον οδήγησαν στην απόφαση να μην συνεχίσει τις ηχογραφήσεις, τουλάχιστον όχι όπως έκανε μέχρι τότε. Βλέποντας με το μάτι του καλλιτέχνη τον κόσμο, αισθανόταν ανόητος να τραγουδάει για αγάπη και λουλούδια, όταν τα πάντα γύρω του κατέρρεαν και οι άνθρωποι επαναστατούσαν απαιτώντας μεγαλύτερη ελευθερία (πολιτική, κοινωνική, σεξουαλική κλπ).

Ώσπου το 1971 η επιστροφή του αδελφού του από το Βιετνάμ, τον ώθησε να γράψει ένα αντιπολεμικό τραγούδι βασισμένος σε μια μουσική ιδέα του Obie Benson των Four Tops. Όταν ολοκλήρωσε την ηχογράφηση ζήτησε από τον Gordy να το κυκλοφορήσει, αλλά εκείνος, παρά την ισχυρή απαίτηση του κοινού για μια καινούργια δισκογραφική δουλειά του Gaye, αρνήθηκε φοβούμενος ότι ο πολιτικός στίχος θα αποτρέψει την εμπορική επιτυχία. Ο Marvin απείλησε με οριστική αποχώρηση, οπότε και ο Gordy υπέκυψε με τον όρο ότι μετά την, σίγουρη γι'αυτόν, αποτυχία του single, θα επανερχόταν με έναν κλασικό, ερωτικό, Motown δίσκο. Το What's Going On κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1971 και η επιτυχία του ήταν τεράστια (το 2004 ψηφίστηκε 4ο σημαντικότερο τραγούδι όλων των εποχών από το περιοδικό Rolling Stone), αναγκάζοντας τη Motown να υποκύψει στην επιθυμία του Gaye για ένα πολιτικό concept album. To album (6ο σημαντικότερο όλων των εποχών σύμφωνα με το Rolling Stone) ονομάστηκε από το ήδη επιτυχημένο single και έκανε τρομερή επιτυχία και αυτό, δίνοντας στον Marvin Gaye την πολυπόθητη καλλιτεχνική ελευθερία που ζητούσε, αλλά και επιτρέποντας και σε άλλους δεσμευμένους από τη Motown καλλιτέχνες, όπως ο Stevie Wonder, να πετύχουν το ίδιο.



Marvin Gaye - What's Going On (Live)


Μετά το What's Going On ακολούθησαν άλλα τέσσερα εξαιρετικά επιτυχημένα album, όμως το 1975 ήρθε το οριστικό τέλος στο γάμο του με την Anna Gordy. Ένα διαζύγιο που κόστισε δυο χρόνια απουσίας από τα μουσικά πράγματα, λόγω της δικαστικής διαμάχης τους για τη διατροφή. Τελικά, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα δικαιώματα του επόμενου δίσκου του θα έπρεπε να πάνε εξ ολοκλήρου στην πρώην σύζυγο του και ο Gaye αποφάσισε να κάνει έναν δίσκο επίτηδες κακό, ούτως ώστε να αποτύχει εμπορικά. Όμως, αρχίζοντας την ηχογράφηση στο studio, αλλάζει ξαφνικά γνώμη και το 1978 κυκλοφορεί το αριστουργηματικό Here, My Dear (εμφανώς ειρωνικός τίτλος) το οποίο περιγράφει τραγούδι με τραγούδι τη σχέση του με την Anna Gordy, αλλά και όλη τη διαδικασία του διαζυγίου του με αυτήν.

Εν τω μεταξύ, όμως, το πρόβλημα του με τον εθισμό του στην κοκαϊνη και διάφορα προβλήματα με την εφορία τον οδήγησαν στην αποχώρηση του από τις Η.Π.Α., αρχικά στη Χαβάη και αργότερα στην Ευρώπη, όπου και ηχογράφησε το προτελευταίο του album In Our Lifetime, το οποίο και έφερε την οριστική ρήξη με τη Motown, αφού κατηγόρησε την εταιρία του ότι παραποίησε το artwork του δίσκου, αφαίρεσε το ερωτηματικό (?) από τον τίτλο του album (αλλάζοντας το νόημα του) και, τέλος, ότι ξαναμίξαρε όλα τα τραγούδια, αλλάζοντας και τη μουσική. Την επόμενη χρονιά, υπέγραψε στην Columbia, για την οποία και ηχογράφησε το τελευταίο του album Midnight Love.





Marvin Gaye - Sexual Healing (Live)

To 1983 επέστρεψε στην Αμερική και εγκαταστάθηκε στο σπίτι των γονιών του σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί από την κοκαϊνη (αφού πρώτα έκανε μια εμφάνιση για το NBA All Star Game, όπου και έδωσε μια δική του εκδοχή του Αμερικανικού Εθνικού Ύμνου). Δυστυχώς, οι αγεφύρωτες διαφορές του με τον πατέρα του Marvin Sr. έκαναν τα πράγματα πολύ χειρότερα με αποτέλεσμα αλλεπάλληλες απειλές για αυτοκτονία. Τελικά την 1η Απριλίου 1984, μετά από μια διαφωνία, τον σκότωσε, πυροβολώντας τον, ο πατέρας του.






Marvin Gaye sings The American National Anthem

Επιλεκτική Δισκογραφία

Soulfull Moods (1961)
That Stubborn Kind Of Fellow (1963)
A Tribute To Nat "King" Cole (1965)
Moods Of Marvin Gaye (1966)
Take Two (1966) (With Kim Weston)
United (1967) (With Tammi Terrell)
I Heard It Through The Grapevine! (1968)
What's Going On (1971)
Trouble Man OST (1972)
Let's Get It On (1973)
I Want You (1976)
Live At The London Palladium (1977)
Here, My Dear (1978)
In Our Lifetime (1981)
Midnight Lady (1982)

To 1995 κυκλοφόρησε από τη Motown το Anthology, μια εξαιρετική συλλογή τραγουδιών που καλύπτει όλο το φάσμα των ηχογραφήσεων του Marvin Gaye

Top Ten

Η δημιουργία ενός top ten είναι πρακτικώς αδύνατη. Στην ουσία τα What's Going On και Let's Get It On από μόνα τους θα μπορούσαν άνετα να είναι από μόνα τους best of, ενώ και τα υπόλοιπα album που ακολούθησαν δεν έχουν μόνο ένα ή δυο τραγούδια που θα μπορούσαν να χαρκτηριστούν αριστουργήματα. Οπότε θεωρώ σωστό (μετά από πολύ κόπο) να δώσω δυο διαφορετικά top 15. Ένα για την προ What's Going On εποχή και ένα για την μετά.

Top 15 (1961-1970)


1.I Heard It Through The Grapevine (από το album I Heard It Through The Grapevine!)
2.Ain't No Mountain High with Tammi Terrell (από το album United)
3.Wherever I Lay My Hat (από το album That Stubborn Kind Of Fellow)
4.Ain't That Peculiar (από το album Moods Of Marvin Gaye)
5.You're All I Need To Get By with Tammi Terrell (από το album You're All I Need)
6.Ain't Nothing Like The Real Thing with Tammi Terrell (από το album You're All I Need)
7.This Love Starved Heart Of Mine (από το album Love Starved Heart - Rear & Unreleashed)
8.It Takes Two with Kim Weston (από το album Take Two)
9.Stubborn Kind Of Fellow (από το album That Stubborn Kind Of Fellow)
10.You (από το album I Heard It Through The Grapevine!)
11.Chained (από το album I Heard It Through The Grapevine!)
12.If I Could Build My World Around You with Tammi Terrell (από το album United)
13.Yesterday
14.Get Away Heartbreak (από το album Love Starved Heart - Rear & Unreleashed)
15.One For My Baby (And One More For the Road) (από το album Moods Of Marvin Gaye)






Top 15 (1971-1983)

1.What's Going On (από το album What's Going On)
2.Mercy Mercy Me (The Ecology) (από το album What's Going On)
3.Let's Get It On (από το album Let's Get It On)
4.Sexual Healing (από το album Midnight Love)
5.I Want You (από το album I Want You)
6.You Sure Love To Ball (από το album Let's Get It On)
7.Inner City Blues (Wanna Make Me Holler) (από το album What's Going On)
8.When Did You Stop Loving Me, When Did I Stop Loving You (από το album Here, My Dear)
9.My Love Is Waiting (από το album Midnight Love)
10.The Star Spangled Banner
11.All The Way Around (από το album I Want You)
12.Soon I'll Be Loving You Again (από το album I Want You)
13.Trouble Man (από το album Trouble Man)
14.Heavy Love Affair (από το album In Our Lifetime)
15.Got To Give It Up