Κυριακή, 2 Μαρτίου 2008

Southern Nights Stories: Allen Toussaint


Πιανίστας, μουσικοσυνθέτης, τραγουδιστής, παραγωγός και ενορχηστρωτής, ο Allen Toussaint κάλυψε όλη την γκάμα των υπηρεσιών που μπόρούσε να προσφέρει στη μουσική βιομηχανία και, κυρίως, στα R&B που ξεπήδησαν μέσα από τη Νέα Ορλεάνη. Η συνεισφορά του αυτή τον κατατάσει μέσα στους σημαντικότερους μουσικούς της Νέας Ορλεάνης και, σίγουρα, τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της στη δεκαετία του 70. Κύριο χαρακτηριστικό της μουσικής του είναι η εξέλιξη των New Orleans R&B με την προσθήκη περισσότερων funky στοιχείων, αν και ποτέ δεν πρόδοσε την χαλαρή δομή και το καρναβαλικό ύφος που κληρονόμησε από τους προκατόχους του.

Γεννημένος στις 14 Ιανουαρίου 1938, από μικρός έδειξε την κλίση του στη μουσική και, επηρεασμένος από τον μεγάλο Professor Longhair, άρχισε να παίζει πιάνο από τα επτά του χρόνια. Στα 17 του είχε την πρώτη του επαγγελματική ευκαιρία ως πιανίστας σε μια συναυλία του Earl King και σύντομα έγινε σταθερός session μουσικός για όλους τους μεγάλους των New Orleans R&B.


Allen Toussaint plays Professor Longhair

Η δεκαετία του 60 τον βρήκε καταξιωμένο μουσικό, ενώ είχε ήδη αρχίσει παραγωγές δίσκων, αλλά και να γράφει τραγούδια υπό το ψευδώνυμο Naomi Neville (το πατρικό όνομα της μητέρας του) δημιουργώντας μεγάλες επιτυχίες όπως τα Working In The Coalmine για τον Lee Dorsey, Mother In Law για τον Ernie K-Doe, Fortune Teller για τον Benny Spellman, Ruller Of My Heart (αργότερα διασκευασμένο ως Pain In My Heart από τον Ottis Redding) για την Irma Thomas, I Know (You Don't Want Me No More) για την Barbara George κλπ.


Allen Toussaint - Southern Nights(Live)

Παρά τη μεγάλη του επιτυχία ως μουσικοσυνθέτης και παραγωγός, η πρώτη του σόλο δισκογραφική προσπάθεια ήρθε το 1971 με το ομότιτλο album, ενώ μέσα στην ίδια δεκαετία ολοκλήρωσε άλλες τρεις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές. Παράλληλα συνέχισε το έργο του ως παραγωγός και συνθέτης κάνοντας τις δυο μεγαλύτερες επιτυχίες του ως παραγωγός με το Lady Marmelade των Labelle και το Right Place, Wrong Time του Dr John, ενώ όλο και περισσότεροι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως ο Paul McCartney και ο Paul Simon του εμπιστεύονταν την παραγωγή και την ενορχήστρωση των δίσκογραφικών τους δουλειών.


Allen Toussaint & Elvis Costello - Border Song

Το 1996 επέστρεψε στη δισκογραφία με το album Connected υπό τη δική του δισκογραφική εταιρία NYNO της οποίας κύριο μέλημα είναι η προώθηση των μουσικών της Νέας Ορλεάνης, ενώ μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα και την καταστροφή της αγαπημένης του πόλης, ξαναεπέστρεψε, δισκογραφικά, και με την συμβολή του Elvis Costello κυκλοφόρησε μια εξαιρετική δουλειά υπό τον τίτλο The River In Reverse.

Το 1998 μπήκε στο Rock And Roll Hall Of Fame για τη δουλειά του ως παραγωγός, συνθέτης και ενορχηστρωτής

Δισκογραφία

Allen Toussaint (1971)
Life, Love & Faith (1972)
Southern Nights (1975)
Motion (1978)
Connected (1996)
The River In Reverse (2006)

Μια καλή συλλογή τραγουδιών κυκλοφόρησε από την Reprise το 1991 με τον τίτλο The Allen Toussaint Collection


Top Ten

Μια μικρή επιλογή τραγουδιών του Allen Toussaint. Φυσικά η λίστα είναι καθαρά υποκειμενική και οι γνωρίζοντες θα προσέξουν ότι απουσιάζουν διαμάντια όπως το Brickyard Blues, What Do You Want The Girl To Do?, From A Whisper To A Scream, Country John, Everything I Do Gonna Be Funky και πολλά άλλα. Κάθε τραγούδι παρέχει και download link για όποιον ενδιαφέρεται, ενώ υπάρχει και ένα μικρό player με όλα τα τραγούδια.

1.Last Train (από το album Southern Nights)
2.Happiness (από το album Motion)
3.Get Out Of My Life Woman
4.Southern Nights (από το album Southern Nights)
5.Chokin' Kind (από το album Allen Toussaint)
6.Sweet Touch Of Love (από το album Allen Toussaint)
7.You Will Not Lose (από το album Southern Nights)
8.Tears, Tears And More Tears (από το album The River In Reverse)
9.She Once Belonged To Me (από το album Life, Love & Faith)
10.On Your Way Down (από το album Life, Love & Faith)2 σχόλια:

doctor είπε...

Μην τολμήσεις και τα παρατήσεις πάλι!

Άψογος!

doctor

s_pablo είπε...

Ευχαριστω φίλε δόκτωρ. Δεν σκοπεύω, αλλά δυστυχώς παίρνει πολύ χρόνο. Ξέρεις πολύ καλά κι εσυ.

Σκοπεύω πάντως να το κάνω καλύτερο.