Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Tearing The Playhouse Down: Ann Peebles

Μια από τις χαρακτηριστικότερες, δυνατότερες και πλέον παραγνωρισμένες, από το ευρύ κοινό, φωνές της R&B μουσικής σκηνής, η Ann Peebles κυριάρχησε, καλλιτεχνικά, στη σκηνή του Memphis, κρατώντας για τον εαυτό της τη θέση του Νο 2 (πίσω από τον Al Green) στην Hi Records, την δισκογραφική εταιρία που δημιούργησε το ρεύμα της Memphis Soul.

Γεννημένη το 1947, κόρη παπά και τραγουδίστριας, από μικρή ασχολήθηκε με το τραγούδι, αρχικά με τη Gospel και αργότερα με τα Blues και τη Soul. Όπως ήταν φυσικό, η τραχειά, γήινη φωνή της άρχισε γρήγορα να γίνεται γνωστή στις μουσικές σκηνές της πόλης και σύντομα ο Willie Mitchell, ιδρυτής της Hi Records, τη συμπεριέλαβε στο γκρουπ των καλλιτεχνών που θα στελέχωναν τη δισκογραφική του εταιρία, πριν καν εκείνη συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας της.


Ann Peebles tells her story and then sings St Louis Woman (With A Memphis Melody) with the Memphis Horns

Αμέσως, άρχισε τη σύνθεση τραγουδιών, μαζί με τον μετέπειτα σύζυγο της Don Bryant, και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, με το single "Part Time Love". Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, η Ann, δυστυχώς, δεν κατάφερε να γίνει ποτέ πρώτο όνομα και με την έλευση του "τυφώνα" Al Green, η καριέρα της στην Hi Records πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 70, κυκλοφόρησε έξι προσωπικά album, μεταξύ των οποίων και το I Can't Stand the Rain, το οποίο της έφερε την πολυπόθητη αναγνώριση (κυρίως στην Ευρώπη), όμως η εμπορική επιτυχία ήταν αντιστρόφως ανάλογη του καλλιτεχνικού αποτελέσματος. Προς τα τέλη της δεκαετίας, και παρά την απέλπιδα προσπάθεια της να ακολουθήσει το Disco ρεύμα της εποχής, το αστέρι της άρχισε να φθίνει και μαζί με αυτό και η δισκογραφική της καριέρα. Μερικές προσπάθειες στις αρχές της δεκαετίας του 90 δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ούτε εμπορικά, ούτε καλλιτεχνικά και η Peebles φάνηκε να ακολουθεί τον δρόμο της μουσικής λήθης.


Ann Peebles (with Howard Grimes, Thomas Bingham & Don Bryant) - I Can't Stand The Rain (Unplugged)

Όμως, προς μεγάλη μας χαρά και έκπληξη, το 2006 επανήλθε με το Brand New Classics, μια εξαιρετική επανεξέταση παλιών κλασικών της επιτυχιών (συν δυο όμορφες διασκευές στα Miss You των Rolling Stones και I Want To Know What Love Is των Foreigner), δίνοντας μια καινούργια ελπίδα ότι η υπέροχη, βαθιά μέσα από την ψυχή, φωνή της θα συνεχίσει να μας χαρίζει όμορφες μουσικές στιγμές.


Brand New Classics Commercial

Επιλεκτική Δισκογραφία

Part Time Love (1971)
Straight From The Heart (1972)
I Can't Stand The Rain (1974)
Tellin' It (1976)
If This Is Heaven (1978)
The Handwriting Is On The Wall (1979)
Full Time Love (1992)
Brand New Classics (2006)

Το 1996 κυκλοφόρησε μια πολύ καλή συλλογη από την The Right Stuff υπό τον τίτλο The Best Of Ann Peebles: The Hi Records Years, ενώ καλή επιλογή είναι και η συλλογή The Hi Singles A's & B's από την Hi Records

Top Ten

1.I Can't Stand The Rain (από το album I Can't Stand The Rain)
2.I'm Gonna Tear Your Playhouse Down (από το album I Can't Stand The Rain)
3.Part Time Love (από το album Part Time Love)
4.Heartaches, Heartaches (από το album Straight From The Heart)
5.It's Your Thing (από το album Part Time Love)
6.Slipped, Tripped & Fell In Love (από το album Straight From The Heart)
7.I'll Get Along (από το album Part Time Love)
8.Mon Belle Amour with Don Bryant (από το album The Handwriting Is On The Wall)
9.I Pity The Fool (από το album Straight From The Heart)
10.Come To Mama (από το album Tellin' It)


Δεν υπάρχουν σχόλια: