Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

You Can't Hurry The Supremes


Όταν στις αρχές του 1959, δύο δεκαπεντάχρονες από το Detroit, η Florence Ballard και η Mary Wilson, συναντιόνταν σε ένα από τα δεκάδες talent show εκείνης της εποχής, τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα ξεσπούσε στα παγκόσμια charts μια πενταετία αργότερα.

Αλλά, ας δούμε πως εξελίχθηκαν, σιγά σιγά, τα πράγματα. Η Ballard σε εκείνο το talent show έκανε πολύ καλή εντύπωση σε έναν τοπικό παραγωγό που προωθούσε το συγκρότημα των Primes (μετέπειτα θα μετονομαστούν με την προσθήκη δυο άλλων μελών σε Temptations, αλλά αυτή είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία) και στην αναζήτηση του για ένα γυναικείο γκρουπ που θα άνοιγε τις συναυλίες τους, της ζήτησε να δημιουργήσει αυτή ένα. Η Ballard απευθύνθηκε στην Wilson, εκείνη έφερε την δεκαεξάχρονη Betty Travis και μετά από πρόταση του, μέλους των Primes, Paul Williams, προστέθηκε και η, επίσης δεκαπεντάχρονη γειτόνισσα του, Diane Ross και το κουαρτέτο, που ονομάστηκε The Primettes, ξεκίνησε να δίνει συναυλίες μαζί με τους Primes.


The Supremes - I Want A Guy (και λίγο από το Buttered Popcorn)

Το 1960, και με τη βοήθεια του γείτονα της Ross, Smokey Robinson (τι στο διάολο τους τάιζαν σε αυτή τη γειτονιά?), οι Primettes, με την Barbara Martin στη θέση της Travis, πέρασαν από μια αποτυχημένη οντισιόν στη Motown. Τα τέσσερα κορίτσια δεν πτοήθηκαν. Η υπόσχεση του Berry Gordy (το αφεντικό της Motown) ότι θα τις ξαναδεί, αφού τελειώσουν το σχολείο, τους έδωσε τα φτερά που χρειάζονταν για να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους και την αμέσως επόμενη χρονιά, υπέγραψαν με τη Motown. Τον Απρίλη του 1961 και αφού είχαν μετονομαστεί σε Supremes, κυκλοφόρησε το πρώτο τους single “I Want A Guy” το οποίο, όπως και το επόμενο “Buttered Popcorn”, πήγε άπατο.

Εκείνη την εποχή, φυσικός αρχηγός του συγκροτήματος ήταν η Florence Ballard, η οποία και αναλάμβανε το κυριότερο μέρος των πρώτων φωνητικών (παρεμπιπτόντως είχε και πολύ καλύτερη φωνή), αφήνοντας λιγότερες πρωτοβουλίες στις άλλες τρεις. Μέσα στα επόμενα δυο χρόνια κυκλοφόρησαν έξι αποτυχημένα single και ένα, εξίσου, αποτυχημένο studio album. Η απογοήτευση ήταν προφανής. Η Martin έφυγε για να παντρευτεί, μετατρέποντας το κουαρτέτο σε τρίο και η Diane Ross σκεφτόταν να αποχωρήσει, αφού είχε ήδη πιάσει μια καλή δουλειά, ως… σερβιτόρα. Όμως…


The Supremes - Where Did Our Love Go (Live)

Το 1964 ήταν η χρονιά τους. Με την Diana Ross πλέον σταθερά στα πρώτα φωνητικά, ο Berry Gordy τους πρότεινε να ηχογραφήσουν ένα τραγούδι που είχαν απορρίψει οι Marvelettes. Το τραγούδι λεγόταν “Where Did Our Love Go” και αποτέλεσε το πρώτο από τα πέντε συνεχόμενα (!!!) νούμερο 1 στα pop chart του Billboard. Το μέγεθος της επιτυχίας ήταν πρωτοφανές. Οι Supremes, σε εμπορικούς όρους, έγιναν ισάξιο όνομα με τους Beatles και για τα επόμενα τρία χρόνια κυριάρχησαν ολοκληρωτικά πετυχαίνοντας έντεκα νούμερο 1 επιτυχίες σε δεκαπέντε κυκλοφορίες single, ενώ ο δίσκος τους “Supremes A Go-Go” έγινε ο πρώτος δίσκος γυναικείου γκρουπ που έφτανε στο νούμερο 1 (ρίχνοντας από την πρώτη θέση το Revolver των Beatles).


The Supremes - A Hard Day's Night

Το πλέον εντυπωσιακό, ήταν ότι για πρώτη φορά, μετά τον Sam Cooke, ένας μαύρος καλλιτέχνης είχε τόσο μεγάλη απήχηση στο λευκό κοινό και για πρώτη (πρώτη) φορά ένα αμερικανικό συγκρότημα τολμούσε να κοιτάξει στα ίσα τα, εκ Βρετανίας, εμπορικά μεγαθήρια της εποχής.

Η τεράστια επιτυχία, καθώς και η σαφής προτίμηση του Gordy προς την Diana Ross, έφερε, ως συνήθως, και τις μεγάλες έριδες. Η Florence Ballard άρχισε να αισθάνεται παραγκωνισμένη και, όχι άδικα, θεωρούσε ότι προσπαθούσαν να τη διώξουν από το συγκρότημα που αυτή είχε δημιουργήσει. Έπεσε σε μελαγχολία και στράφηκε, όπως κάθε φυσιολογικός rock star, στο αλκοόλ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το γεμάτο bourbon ποτήρι της, ήταν η μετονομασία, στις αρχές του 1967, του συγκροτήματος σε Diana Ross & The Supremes. Ξαφνικά τα δύο άλλα κορίτσια από μέλη ενός συγκροτήματος έγιναν συνοδευτικές φωνές για την νεόκοπη diva της pop και αυτό ήταν κάτι που η Ballard δεν μπορούσε να δεχτεί. Έτσι, την ίδια χρονιά αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από την Cindy Birdsong.


Diana Ross & Marvin Gaye - My Mistake (Από το album Diana & Marvin, 1973)

Για τα επόμενα δύο χρόνια οι Diana Ross & The Supremes συνέχισαν την πορεία τους με πολύ μικρότερη επιτυχία, σημειώνοντας μοναχά ένα ακόμα νούμερο 1 single και δυο αρκετά επιτυχημένα album σε συνεργασία με τους Temptations, ώσπου το 1970 η Diana Ross αποχώρησε οριστικά, ακολουθώντας την solo πορεία που όλοι γνωρίζουμε.

Μετά την αποχώρηση της Ross, και με την Jean Terrell στα πρώτα φωνητικά, οι Supremes επέστρεψαν στην αρχική τους ονομασία, αλλά και στην αρχική τους αποτυχία. Έντεκα album που δεν κατάφεραν να μπουν καν στο Top20, μια μικροεπιτυχία με το “Stoned Love” το 1970 και μόνο τη Mary Wilson από την μαγική τριάδα των επιτυχιών, έκαναν φανερό ότι η εποχή των Supremes είχε φτάσει στο τέλος της. Και έφτασε (μετά από αρκετές ανακατατάξεις στο δυναμικό τους) και στο φυσικό της τέλος στις 12 Ιουνίου 1977 όταν και έδωσαν την τελευταία τους συναυλία στο Λονδίνο. Η τελευταία αυτή τριάδα αποτελούνταν από τις Scherrie Payne, Susaye Greene και, φυσικά, τη Mary Wilson.

Επιλεκτική δισκογραφία

Meet The Supremes (1962)
Where Did Our Love Go? (1964)
A Bit Of Liverpool (1964)
More Hits By The Supremes (1965)
I Hear A Symphony (1966)
Supremes A Go-Go (1966)
The Supremes Sing Rodgers & Hart (1967)
The Supremes Join The Temptations (1968)

Το 2005 η Motown κυκλοφόρησε το Gold, μια πολύ καλή συλλογή με 40 μικρές και μεγάλες επιτυχίες των Supremes

Top 15

Δεκαπέντε από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια τους. Ίσως κάποιοι προσέξουν την απουσία κάποιων πολύ μεγάλων επιτυχιών τους, αλλά είναι ένα προσωπικό top, οπότε...

1.You Keep Me Hangin' On
2.You Can't Hurry love (από το album Supremes A Go-Go)
3.Where Did Our Love Go?
(από το album Where Did Our Love Go?)
4.Stop! In The Name Of Love
5.My World Is Empty Without You (από το album I Hear A Symphony)
6.I'm Living In Shame
7.I Hear A Symphony (από το album I Hear A Symphony)
8.Love Child
9.Baby Love (από το album Where Did Our Love Go?)
10.I'm Gonna Make You Love Me (από το album The Supremes Join The Temptations)
11.Back In My Arms Again
12.A Place In The Sun (από το album The Supremes Join The Temptations)
13.Baby Don't Go Lead Vocals: Mary Wilson(από το album Meet The Supremes)
14.Happening
15.How Do You Do It (από το album A Bit Of Liverpool)


9 σχόλια:

Venea είπε...

Αυτό το blog δεν έχει απλά αναρτήσεις... μιλάμε για σοβαρή έρευνα!! :)
Το "You Keep Me Hangin On" Super τραγουδάκι αν και οι περισσοτεροι το ξέρουν από την Kim Wilde.
"Υου Can't Hurry Love" και "Baby Love" επίσης από τα καλύτερα!!
Μπράβο Pablito που μας ενημερώνεις! :)

Ασχετο αλλά τώρα που αναφέραμε Diana Ross μου ήρθε στο μυαλό αυτο... http://www.youtube.com/watch?v=4GtyMeEcPPE

mahler76 είπε...

τέλειο πόστ. δεν την ήξερα την ιστορία του γκρούπ!!!

KitsosMitsos είπε...

Κοίτα να δεις που τα talent shows είχανε από τότε πέραση! Αλλά φαντάζομαι δίνανε βάση περισσότερο στη μουσική.
Ενδιαφέρουσα ιστορία.

mahler76 είπε...

επίσης αναμένω αφιέρωμα στην Dusty Springfield

s_pablo είπε...

@Disco Venea

Άσε, θέλει πολλή δουλειά. Μια ανάρτηση μπορεί να πάρει και μια βδομάδα. Αυτή την έκανα λίγο πιο βιαστικά γιατί ήθελα να ξαναξεκινήσω και υπάρχουν μικροελλείψεις.

@Mahler

Ευχαριστώ φίλε. A Girl Named Dusty? Από Σεπτέμβρη μάλλον. Σειρά εχουν οι Temptations, εκτος αν μου τη δώσει αλλιώς...

@Κιτσος

Λίγο διαφορετικά talent show. Χωρίς τηλεόραση και ίντριγκες

Venea είπε...

Temptations! Χχχμμμ!!! Μονο το "papa was a rolling stone" νομιζω οτι ξερω!! Αντε να μας ξεστραβωσεις!!! :-))

Venea είπε...

Που εισαι??? temptations ακούμε και temptations δεν βλέπουμε!! Όπως κατάλαβες είναι να μην τάξεις... :)

Ανώνυμος είπε...

Μπλοκόσφαιρα καλεί s_pablo....

Ειναι η ωρα να εμφανιστεις νομιζω!

λού είπε...

pablo mou ti kaneis???
pliz epikoinwnise mazi mou
ksekinisa na doulevw se ena site...tha thela na dimosieusw merika keimena sou. makia